Petteri Summanen on Vuoden Vasenkätinen

Petteri Summanen

Arto Nyberg haastattelee kaikkien aikojen parhaan suomalaisen sketsin päätähteä lauantaina Viialan torilla

Televisio-, elokuva- ja teatterimaailman moniottelija Petteri Summanen on Vuoden Vasenkätinen 2019. Maaliskuussa 50 vuotta täyttänyt Summanen saapuu palkittavaksi ja toimittaja Arto Nybergin haastateltavaksi Akaaseen Vasenkätisten Vestivaalille lauantaina 10. elokuuta.

Vuoden Vasenkätisen valitsee Vasenkätisten Vestivaalin järjestävä Akaan elävän musiikin yhdistys Almu.

Suosio alkoi kulttisarjasta

Petteri Summanen tuli televisiossa tunnetuksi Julmahuvi-komediaryhmän sketsiohjelmista ja erityisesti sarjasta Studio Julmahuvi, jonka tunnetuin yksittäinen sketsi lienee Summasen pääroolittama Roudasta rospuuttoon. Se on valittu Yle Teeman äänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi sketsiksi.

Studio Julmahuvi -tv-sarjaan eivät mahtuneet muun muassa ne sketsit, joissa Summanen juoksee pelloilla ja ojassa satoja metriä potkukelkkaa kantaen ja kyselee, ”Oot sie millon viimeks käynt Kolehmaizel?”. Nämä ja paljon muuta löytyvät kymmeniä tuhansia kappaleita myyneen dvd-boksin lisämateriaaleista.

Julmahuvi-kauden jälkeen Petteri Summanen on dubannut lukuisia animaatioelokuvia sekä mainoksia ja näytellyt esimerkiksi elokuvissa Levottomat, Haaveiden kehä, Nousukausi, Keisarikunta, FC Venus, Paha maa ja Yösyöttö. Summanen myös ohjasi MTV3-kanavalla esitettävän Putous-sarjan toisen ja kolmannen tuotantokauden.

Teatterin puolella Summanen on muun muassa ohjannut ja kirjoittanut produktioita Komediateatteri Arenassa ja toiminut turkulaisen Linnateatterin taiteellisena johtajana. Vuoden 2016 lokakuusta lähtien hän on ollut elokuva- ja tv-alalla toimivan Zodiak Finlandin kehityspäällikkö.

Kaksi Julmahuvi-vasuria on jo palkittu

Petteri Summanen asui lapsuutensa ja nuoruutensa Säkylässä, Rovaniemellä ja Lappeenrannassa. Arto Nyberg haastattelee häntä Vasenkätisten Vestivaalin kello 14 alkavassa maksuttomassa iltapäiväohjelmassa Viialan torilla, näköetäisyydellä toimittajan omasta lapsuudenkodista.

Viime vuonna Vuoden Vasenkätiseksi valittiin Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki ja ennen häntä muun muassa säveltäjä Kaija Saariaho, kirjailijat Jari Tervo ja Tuomas Kyrö, muusikot Jonna Tervomaa ja Pauli Hanhiniemi, urheilijat Eemi Tervaportti ja Satu Lehtonen sekä kulttuurin ja politiikan moniottelija Jörn Donner.

Petteri Summasen valinnan myötä täyttyy Akaan elävän musiikin yhdistys Almun tavoite palkita ja saada Vasenkätisten Vestivaalille kaikki Julmahuvi-ryhmän vasenkätiset jäsenet. Tommi Korpela valittiin Vuoden Vasenkätiseksi 2009 ja Jukka Rasila vuonna 2014. Oikeakätistä vähemmistöä ryhmässä edustivat näyttelijä Janne Reinikainen ja ohjaaja Jani Volanen.

Marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Yösyöttö-elokuvan jatko-osassa Petteri Summasta ohjaa Vuoden Vasenkätinen mallia 2010, Tiina Lymi.

Iltaohjelmassa Markus Salo, Maustetytöt, Martti Servo ja Anssi Kela

Vasenkätisten Vestivaalin iltaohjelma järjestetään Toijalassa ravintola Kruunan & Klaavan piha-alueella. Lipunmyynti käynnistyy kello 18, ja kello 19 lavalle nousee The Voice of Finland -voittaja Markus Salo & Project X. Maustetytöt esiintyy kello 20.30, Martti Servo & Napander kello 22.00 ja Anssi Kela puolenyön tietämissä.

Ennakkolippuja Vasenkätisten Vestivaalille saa Tiketin verkkokaupasta sekä Viialassa Laakson kukkakaupasta ja Toijalassa Torin Kebab-grilliltä.

Lisää Vasenkätisten Vestivaaleista 2019 >>