Anni Sinnemäki on Vuoden Vasenkätinen – Arto Nyberg haastattelee poliitikko-kirjailijaa Akaassa Vasenkätisten Vestivaalilla

Anni Sinnemäki

Anni Sinnemäki on Vuoden Vasenkätinen 2018. Hänet palkitaan lauantaina 11. elokuuta Akaassa Vasenkätisten Vestivaalin kello 15 alkavassa iltapäiväohjelmassa Viialan torilla. Palkitsemisen jälkeen toimittaja Arto Nyberg haastattelee Sinnemäkeä.

Vuoden Vasenkätisen valitsee Akaan elävän musiikin yhdistys Almu, joka myös järjestää Vasenkätisten Vestivaalin.

Anni Sinnemäki on syntynyt Helsingissä vuonna 1973 ja toiminut Helsingin kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2015 ja nykyisin kaupunkiympäristön apulaispormestarina. Vihreiden kansanedustajana hän oli vuodesta 1999 vuoteen 2015 ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2005 vuoteen 2015.

Vuosina 2009-2011 Sinnemäki oli työministeri ja Vihreiden puheenjohtaja. Sinnemäki on kirjoittanut sanoituksia Ultra Bralle sekä runokirjat Sokeana hetkenä ja Aleksis Kiven katu.

Yhteiskunta on kiinnostanut aina

Anni Sinnemäki kävi peruskoulunsa Helsingissä Suomalais-venäläisessä koulussa ja Itäkeskuksen koulussa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti vuonna 1992 Kallion lukiosta ja opiskeli sen jälkeen Helsingin yliopistossa filosofiaa ja Venäjän kirjallisuutta.

Suursuosioon nousseen ja viime vuonna paluun tehneen Ultra Bran sanoituksia Sinnemäki kirjoitti vuosina 1995–2001.

– Kun aloitin, tuntui kirjoittaminen jopa hieman pelottavalta, ja kun lopetin, en voinutkaan tehdä niin, vaan jatkoin kirjoittamista. Yhtyeelle sanoittaminen oli kiitollista, ihmiset kuuntelivat sanoituksia ja antoivat palautetta. Koskettavin palaute kirjoittajalle on kai se, että teksti on ollut jollekulle hyvin tärkeä hänen omassa elämässään.

Yhteiskunnasta Sinnemäki kertoo olleensa kiinnostunut niin kauan kuin muistaa.

– Kasvoin kylmän sodan kaksinapaisessa maailmassa ja perheessä, jossa maailmasta ja sen tilasta keskusteltiin – ainakin silloin kun sitä vanhemmiltani vaadin. Ajattelin paljon sotia, tulevaa mahdollista ydinsotaa ja menneisyydestä holokaustia, Suomen punaisia ja valkoisia, Yhdysvaltain sisällissotaa ja ensimmäistä maailmansotaa. Keskityin paljon siihen, mikä mielestäni tuntui olevan väärin.

Ensimmäisellä kansanedustajakaudellaan Sinnemäki toimi Vihreiden ryhmän varapuheenjohtajana.

– Tajusin paljon hallituspuolueen kansanedustajan vastuusta ja siitä, miten toisen osapuolen näkemyksiä on politiikassa hyvä ymmärtää. Väärä päätös viidennestä ydinvoimalasta oli karvain pettymys, päätös samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta rekisteröidä parisuhteensa ilonaihe. Päätös hakea seuraavalle kaudelle pyrkimisestä taas syntyi helposti.

Helsingin apulaispormestarina Sinnemäen toimialaan kuuluvat maankäyttö ja kaupunkirakenne, rakennukset ja yleiset alueet sekä palvelut ja luvat.

Vuoden Vasenkätisen kiertopalkinto siirtyy Anni Sinnemäelle miesten lentopallomaajoukkueen kapteenilta Eemi Tervaportilta. Ennen Tervaporttia Vuoden Vasenkätiseksi on valittu ja Viialassa haastateltu muun muassa Tuomas Kyrö, Jörn Donner, Jukka Rasila, Kaija Saariaho, Tiina Lymi ja Jari Tervo.

Lisää Vasenkätisten Vestivaaleista 2018 >>