VASENKÄTISTEN VESTIVAALI 2015

Muutoksia Vasenkätisten Vestivaalin aikatauluun – Novotonik korvaa Nyrok Dollsin

Lauantai 8. elokuuta 2015
Novotonik
Tamperelainen alternative rock -bändi Novotonik

Vasenkätisten Vestivaalin illan ohjelma ja aikataulu ovat muuttuneet, koska avausaktina ollut Nyrok Dolls joutui perumaan keikkansa.

Illan aloittaa Viialasta syntyisin oleva ja globaalin haitarivelhon statuksen saavuttanut Kimmo Pohjonen. Kimmo esiintyy kello 19.00 duona tyttärensä, rumpali Saana Pohjosen kanssa, joka isänsä tavoin myös laulaa. Kaksikko esiintyy tänä kesänä kotimaan lisäksi Saksassa.

Seuraavana lavalle nousee tamperelainen alternative rock -bändi Novotonik. Novotonikin perustivat keväällä 2012 Valtteri Ojansuu (laulu), Samuli Tolonen (kitarat) ja Erkka Heinämäki (basso). Rumpali Joel Kosola liittyi mukaan saman vuoden lopulla.

Lahjakas ja lupaava Novotonik on tehnyt omia biisejä noin vuoden ajan ja soitti ensimmäisen keikkansa joulukuussa 2014. Sen jälkeen yhtye on esiintynyt Tampereella ja lähiseuduilla.

Britpop on vahvasti läsnä yhtyeen soundissa, ja Novotonikin biisejä kuulleille niistä ovatkin tulleet mieleen Blur, Oasis, The Cure, The Cranberries ja The Beatles.

Novotonikin debyytti-EP Come What May julkaistiin kesäkuun 15. päivä iTunesissa, Spotifyssa ja muissa musiikkipalveluissa.

Novotonikin jälkeen Vasenkätisten Vestivaalilla esiintyvät aiemman ilmoitetun mukaisesti Atomirotta kello 22.00 ja Paleface & Palava Nyrkki kello 00.00.

Kimmo Pohjonen & Saana Pohjonen täydentävät Vasenkätisten Vestivaalin kattauksen

Lauantai 8. elokuuta 2015
Kimmo Pohjonen & Saana Pohjonen
Kimmo Pohjonen & Saana Pohjonen. Kuva: Jyrki Kallio

Lauantaina 8. elokuuta Akaassa järjestettävä Vasenkätisten Vestivaali paneutuu tänä vuonna musiikin lisäksi kirjallisuuteen. Vasurit on yksi kansallisen Kirjan vuoden tapahtumista, ja esiintyjien nimilista ei kalpene suurempienkaan kirjallisuus- tai musiikkitapahtumien rinnalla. Kattaus on nyt valmis, mutta joitain pikantteja yksityiskohtia saatetaan ilmoittaa vielä myöhemmin.

Maksuton iltapäiväohjelma käynnistyy kello 15 Viialan kirjastossa, missä Mauri Kunnas ja Juba Tuomola näyttävät, kuinka kaikkien tuntemat hahmot ja tarinat syntyvät paperille. Taiteilijat jakavat myös nimikirjoituksia sekä vanhoihin että paikan päällä hankittuihin teoksiinsa.

Kello 17 ohjelma jatkuu Viialan torilla, missä palkitaan Vuoden Vasenkätinen. Viime vuonna tittelin sai näyttelijä Jukka Rasila ja häntä ennen muun muassa Tuomas Kyrö, Jonna Tervomaa, Jörn Donner, Pauli Hanhiniemi ja Kaija Saariaho. Kaikki ovat pokanneet kiertopalkinnon paikan päällä haastattelun kera.

Torin pääohjelmanumero on vasenkätisten kirjailijoiden paneelikeskustelu, jonka vetää toimittaja Arto Nyberg. Vasenkätisyydestään puhuvat Finlandia-palkittu Kjell Westö, dekkaristi-uutisankkuri Matti Rönkä, Me Rosvoloiden äiti Siri Kolu ja viime vuoden esikoiskirjailijoihin kuuluva, Putous-näyttelijä ja Kingi-juontaja Antti Holma.

Seurahuoneella erittäin monipuolinen musiikkitarjonta

Illan aloittaa Viialasta syntyisin oleva ja globaalin haitarivelhon statuksen saavuttanut Kimmo Pohjonen. Kimmo esiintyy kello 19.00 duona tyttärensä, rumpali Saana Pohjosen kanssa, joka isänsä tavoin myös laulaa. Kaksikko esiintyy tänä kesänä kotimaan lisäksi Saksassa. Seuraavana lavalle nousee tamperelainen alternative rock -bändi Novotonik, joka paikkaa peruuntunutta Nyrok Dollsia.

Illan kolmas esiintyjä on kello 22 aloittava helsinkiläinen Atomirotta, joka yhdistelee räppiä, bluesia, funkia, jazzia ja punkia tuoreesti mutta todellisin konkarivoimin. Sanoja suoltavan Notkean Rotan rinnalla svengaa muun maussa Smackista ja monista muista yhtyeistä tuttu ja Amerikasta kotiutunut Rane Raitsikka. Bändin Aurinkoon-kappale valittiin Radio Helsingin vuoden 2014 kesähitiksi, ja debyyttialbumi I nousi marraskuussa 2014 Suomen virallisen albumilistan sijalle 11.

Kuva: Raimo Uunila
Paleface. Kuva: Raimo Uunila

Vuoden 2015 Vasenkätisten Vestivaalin huipentaa suomalaisen kantaaottavan hiphopin ykkösmies Paleface kera yhtyeensä Räjähtävän Nyrkin. Kello 00.00 lavalle nousevan Palefacen kolme englanninkielistä albumia saivat seuraajikseen Helsinki – Shangri-Lan (2010), Maan Tavan (2012) ja Luovan Tuhon (2014). Näillä levyillä Paleface käy läpi kotimaan ja maailman menoa sanoin, joiden ajankohtaisuus vain lisääntyy, oli artistin kanssa asioista samaa mieltä tahi ei.

Palefacen levyillä vierailee koko joukko Vasenkätisten Vestivaalin edellisvuosien tähtiä kuten Jonna Tervomaa, Tommy Lindgren ja Tuomo Prättälä. Siviilissä Karri Miettisenä tunnettu taiteilija istuu Vasenkätisen Vestivaaliin myös osana Kirjan vuotta, sillä hän on toimittanut Rappiotaidetta – Suomiräpin tekijät -teoksen ja suomentanut sekä kirjallisuutta että muun muassa Eminemistä kertovan Curtis Hansonin elokuvan 8 Mile.

Alakerran jatkobändinä Sirkesalo-tribuutti Project X

Kun soitto Viialan Seurahuoneen yläkerrassa päättyy, se ei tänä vuonna tarkoita, että bileet olisivat ohi. Jatkobändinä alakerran pub Wanhan Holvin Yösäilössä esiintyy akaalainen Project X, joka tulkitsee edesmenneen akaalaisen vasenkätisen mestarin, Aki Sirkesalon musiikkia. Project X:ssä soittavat ja laulavat vasenkätinen Jake Yrölä sekä oikeakätiset Juha Yrölä, Annsofi Kreivi, Markus Mantere ja Kristian Leppänen.

Kjell Westö ja Project X<
Kjell Westö tavataan päivällä Viialan torilla. Loppuillan jatkobändinä Project X.

Katti Matikainen mouruaa Muksujen Musavestarilla

Samana päivänä Vasenkätisten Vestivaalin kanssa eli 8. elokuuta Almu järjestää viidettä kertaa Muksujen Musavestarin. Sitä vietetään niin ikään Viialassa, Nahkalinnan päiväkodilla kello 11–14. Lapset voivat osallistua ilmaiseksi erilaisiin pajoihin, joissa soitetaan muun muassa ukulelea, bändisoittimia ja afrikkalaisia djembe-rumpuja, nautitaan äänimalja-värikylvystä ja rakennetaan itse soittimia. Muksujen Musavestarilla pyörähtelee lasten ja aikuisten kanssa myös TV2:n lastenohjelmista tuttu ja musikaalisuudestaan tunnettu Katti Matikainen. Myös kahvilapalveluja on tarjolla.