Almu järjestää Samuli Putron levynjulkaisukeikan Viialan Seurahuoneella

Perjantai 28. helmikuuta 2014 klo 23 (ovet auki klo 22)
Viialan Seurahuone, Keskuskatu 44, Akaa
Kuva: Johanna Mäkinen
Kuva: Johanna Mäkinen

Samuli Putro soittaa uuden levynsä julkaisukeikan Akaan elävän musiikin yhdistys Almun järjestämässä tapahtumassa Viialan Seurahuoneella perjantaina 28. helmikuuta 2014. Koko bändi miksaajineen tulee jo muutamaa päivää aikaisemmin asumaan ja harjoittelemaan Seurahuoneelle.

Samuli Putro oli pääesiintyjänä Almun järjestämällä Vasenkätisten Vestivaalilla viime elokuussa, eikä muusikko edelleenkään peittele silloin herännyttä ihastustaan Viialan Seurahuonetta kohtaan.

– En ollut aikaisemmin nähnyt paikkaa enkä myöskään käynyt Akaassa. Kun meni sisään rakennukseen ja näki tietynlaisen hohtomaisuuden ja salin hienouden, tuli välittömästi ajatus, että täällä pitää ehdottomasti tehdä jotain joskus, Putro kertoo.

Hänen mukaansa tällaiset ajatukset jäävät usein leijumaan, ja niille ei välttämättä löydy käyttötarkoitusta.

– Tämä tuli myöhemmin mieleen, kun ruvettiin suunnittelemaan ensi vuotta. Että hetkinen, voikohan olla mahdollista tehdä hotellista yhden sortin Kotkanpesä harjoitteluviikoksi.

Putron keikkamyyjä otti syksyllä yhteyttä Almun puheenjohtajaan Mikko Peltoniemeen ja kysyi, onnistuisiko moinen järjestely. Almu sopi perusasioista nopeasti hallituksen sisällä sekä Viialan Seurahuoneen kanssa. Kaikki nostivat peukut pystyyn, joten asia oli sillä selvä. Putro kiitteleekin Almua poikkeuksellisesta suhtautumisesta.

– Kiitos että tämä toteutuu. Ei ole ollenkaan itsestäänselvyys, että tällainen saadaan järjestymään.

Ensimmäinen levynjulkaisukeikka

Samuli Putro nousi kuuluisuuteen Zen Cafen johtohahmona, ja soolourallaan hän on julkaissut kolme levyä. Aiemmin hän ei ole yhtyeineen vetäytynyt erikseen harjoittelemaan ennen kiertuetta. Edes varsinaista levynjulkaisukeikkaa ei ole soitettu kiertueen aluksi.

– Se on ollut se klubi, mikä on siunaantunut. Toki yritämme katsoa aina paikkaa, joka on mukava olosuhteiltaan ja tunnelmaltaan, mutta nyt tuntuu olevan vähän erilaiset panokset. Onhan ajatuksessa Akaasta se miellyttävä puoli, että se ei ole kauhean bisneslähtöinen. Se on pieni paikka, ja se tuntuu hyvältä, Putro pohtii.

Hänen mukaansa intensiiviyhdessäolo ennen uuden levyn julkaisukiertuetta tekee ryhmälle hyvää.

– Kun ihminen heitetään uuteen ympäristöön, se on sama kuin pienet jouluesineet, joita ravistellaan ja lumihiutaleet lähtevät leijumaan. Tämä on ajattelulle sama. Palikat menevät pikkuisen uuteen järjestykseen.

Bändi olikin yhtä mieltä Akaaseen tulemisesta.

– Kyllähän keskittyminen tekemiseen on ihan eri luokkaa, kun on vetäytymisen meininki ajatusruuhkasta yhden asian pariin. Suomi on pieni maa ja markkina, ja ihmiset joutuvat tekemään monia asioita. Se on rikastuttavaa, mutta jos on mahdollisuus viettää pitkiä aikoja vain tekeillä olevan musiikin ympärillä, se on tosi antoisaa.

Aiemmin vastaava vetäytyminen ei ole Putron mukaan ollut mahdollista. Nyt oli.

– Tuo paikkahan mahdollistaa aika paljon. Se on syrjäinen suhteessa Helsinkiin, mikä on luonnollisesti hirvittävän hyvä asia. Pitäisi olla aika pöljä, ettei pystyisi aistimaan, että onhan rakennuksessa ja salissa aika ainutlaatuinen tunnelma.

Kun on epävarma, on ainakin elossa

Samuli Putron uuden levyn on tarkoitus valmistua tammikuun puolivälissä, ja prosessi on nyt hyvässä vaiheessa. Putro lohkaisi uusien kappaleiden tekemiselle runsaasti aikaa Tavalliset hautajaiset -levyn kiertuetauoilla ja jatkoi töitä syyskuussa.

– Se on aika pitkällä. Isoimmat hankaluudet on selätetty, ja liput liehuvat jo todella komeasti, Putro innostuu ja koputtaa puuta.

– Kokonaisuudentaju on vielä kaukainen ajatus. Äänityksiä on aika paljon tekemättä, joten vapahtajan syntymäpäiväjuhla ja -juhlallisuudet eivät tule olemaan kauhean monipäiväiset. Mutta ei me aattoa työskennellä.

Putro toivoo, että reilu kuukausi levyn valmistumisen jälkeen Viialan Seurahuoneen harjoitteluperiodilla löytyy livesoittoon tarvittava elementti.

– Se kummallinen, vaikeasti määriteltävissä oleva ”yksi lujempaa”-efekti, mikä on mahdollista saada bändin yhteissointiin. Usein ”yksi lujempaa” syntyy, kun istuu viikko- tai kuukausitolkulla samassa autossa. Luulen, että se mitä haetaan, on juuri sama asia.

Bänditoiminnassa valmius ei Samuli Putron mielestä ole sama asia kuin se, että soittaisi hyvin yksilötasolla.

– Se on outoa harmaata aluetta bändikemiassa. Se voi tarkoittaa vähemmän soittamista ja tilan antamista toisille. Että pystyy aistimaan, missä kanssasoittajat ovat menossa soittajuudessaan mutta myös elämässään.

Soittamisessa ja esiintymisessä näkyy ja kuuluu kaikki.

– Joskus jos menee yksityiselämässä huonosti, se purkautuu hyvinä keikkoina, mutta yleensä keskinäinen luottamus on kuitenkin avainsana. Bändin oma mikrokosmos saattaa olla hyvinkin harhainen ja epätäydellinen, mutta jos sen sisällä on sataprosenttinen luottamus, keikat ovat hirveän hyviä, Putro kuvailee.

Hän arvelee, että Viialan Seurahuoneella helmikuun lopussa on jännitystä ilmassa.

– Veikkaan, että kannattaa laittaa odotusrima sille korkeudelle, että me selvitään keikasta. Ne ovat hyvin jännitteisiä tilanteita. Omalla tavallaan se on elämistä epävarmuuden kanssa. Kun on epävarma, on ainakin elossa, lyyrikko kiteyttää.

Lipunmyynti

Samuli Putron uuden Taitekohdassa-levyn julkaisukeikan ennakkoliput maksavat 12 euroa, ja niitä myyvät Viialassa Pub Wanha Holvi, Toijalassa rautatieaseman 10-kioski, Valkeakoskella Koskiviihde ja Tampereella sekä Lempäälän Ideaparkissa Swamp Music.

Ennakkolippujen myynti päättyy torstaina 27. helmikuuta. Keikka alkaa perjantaina 28.2. kello 23, ja ovet avataan kello 22. Ovelta lippuja myydään hintaan 15 euroa, mikäli niitä on jäljellä. Viialan Seurahuoneelle mahtuu noin 350 ihmistä.

Liput ennakkoon 12 €, ovelta 15 €

Bussikuljetus keikan jälkeen klo 02.00 Viialasta Toijalan kautta Tampereelle.

Hinnat: Toijalaan 4 €, Tampereelle 9 €

Kuljetus

Bussikuljetus Samuli Putron keikan jälkeen klo 02.00 Viialasta Toijalan kautta Tampereelle. Lipun hinta Toijalaan 4 euroa, Tampereelle 9 euroa.